Geboorteverhalen

Thuisbevalling- Dat nóóit (… dacht ik als pappa!)
Op maandag nacht 4 augustus 2020 loop ik om 04.00 uur met de verloskundige Annick naar haar auto. De heldere nacht en frisse lucht voelt goed aan. Bij het bedanken van alles wat Annick die avond en het gehele voortraject voor ons heeft betekend, antwoord zij in de meest oprechte, pure vorm “het was mij een eer om er vanavond bij te mogen zijn”. Nou Annick en Kathrin, wat hebben wíj ons vereerd gevoeld om met bij jullie als verloskundige aangesloten te zijn geweest! Het was een bijzonder traject, met een prachtige ontknoping waarbij wij (Hanneke) thuis onder begeleiding van Annick even tevoren om 01.35 uur het leven schonken aan onze prachtzoon Manelin.

De avond ervoor, 3 augustus om 17.58 uur markeert niet alleen het tijdstip voor volle maan, maar ook de start van Hanneke’s weeën. Het was een bevalling volgens het boekje. In een straf tempo en nog in de vliezen kwam onze prins (= de Perzische naam voor Manelin) 7,5 uur later ter wereld. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik altijd een beetje huiverig ben geweest voor thuisbevallingen. In dat opzicht ben ik gewoon praktisch ingericht, en zeker bij de bevalling van een eerste wil je gewoon geen risico’s lopen en dus in het ziekenhuis bevallen waar alles binnen handbereik is ingeval het mis mocht gaan. Hanneke zat echter op de koers van thuisbevallingen. Menig man zal beamen, dat je je partner tijdens de zwangerschap niet teveel moet tegenspreken als zij ergens een sterk gevoel of intuïtie bij heeft, zeker niet op het moment dat de hormonen hoogtij vieren.

Wat ik zelf prettig vond, is dat Kathrin (onze vaste verloskundige) nooit sturend is geweest richting thuisbevalling en ons altijd op een goede manier heeft geïnformeerd wat de opties zijn en de voor-en nadelen vanuit hun ervaring. Het mooie is dat je eigenlijk geen keuze hoeft te maken. Als ik één ding geleerd heb, is dat een natuurlijke bevalling zich niet laat plannen. En je hebt het niet in de hand. Wel kun je je goed voorbereiden op beide scenario’s. Niets staat ook vast en op het laatste moment kun je de koers nog wijzigen. Persoonlijk ben ik wel volledig omgeslagen naar thuisbevalling. Ik was positief verrast hoeveel medische apparatuur Frieda “on duty” bij een thuisbevalling bij zich heeft om medische zorg en eerste hulp (indien nodig) te kunnen verlenen bij zowel vrouw als baby. Daarnaast hebben Kathrin en Annick zeer veel ervaring met thuisbevallingen. En in geval van nood is een ziekenwagen binnen 10 minuten beschikbaar.

Het voornaamste argument, dat mij ook over de streep heen heeft getrokken, is dat Hanneke zich graag in een vertrouwde omgeving in een veilig voelende sfeer wilden begeven om een van de grootste gebeurtenissen in haar leven ontspannen te kunnen volbrengen. In dat opzicht ben ik een bevalling in de loop der tijd ook veel meer gaan zien als een “beleving”, waarbij comfort en omstandigheden rondom de bevalling bepalend kunnen zijn voor het verloop. Thuis is in dat opzicht een logische, vertrouwde keuze, alwaar zij zich vrij kan bewegen, de tijd mag nemen (tijdens maar ook na de bevalling) en niet aan teveel protocollen vastzit. Maar het vertrouwen dat Annick/ Kathrin haar/ ons heeft gegeven, is mogelijk nog belangrijker geweest. Het (zelf)vertrouwen dat zij aan Hanneke hebben gegeven. Dat zij dit kan! Dat uit extreme pijn ook (oer)kracht gehaald kan worden. Dat zij er het volste vertrouwen in hadden en dat ook overbrachten, dat dit een goede bevalling zou gaan worden.

Het vertrouwen zat hem ook in de voorbereiding op wat ons te wachten zou staan tijdens de bevalling. De bevalcursus, die wij beide met veel plezier gevolgd hebben, heeft hier ook zo positief aan bijgedragen. Door de kleinschaligheid kan Frieda een hele persoonlijke benadering bieden. Ze leren je echt kennen. En bij wijze van uitzondering (want laten we eerlijk zijn, alle aandacht gaat uit naar de vrouw en het (ongeboren) kind, werd ook altijd met belangstelling gevraagd hoe het met de vader gaat. Ik kan niet ontkennen, hier toch wel gevoelig voor te zijn geweest. Tijdens de consults nemen ze echt de tijd voor je. En ook na de bevalling trouwens. Annick is nog ruim 2,5 uur bij ons thuis gebleven na de bevalling, en dat terwijl die volgende dag haar agenda vanaf 9 uur volstond met consults. Alle tijd werd genomen om ruimte te bieden voor de eerste, zo belangrijke, binding tussen kind en zowel moeder en vader middels buik tot buik contact, de borstvoeding etc. Zo ontspannen, kalm en vredig. Zoveel liefde en passie voor het vak stralen Annick en Kathrin uit. Wij zijn zo ontzettend blij, dat we voor Frieda Vroedvrouwen zijn gegaan. Bedankt voor de ontzettend fijne begeleiding!


Veel liefs,
Hanneke, Alexander en Manelin

Er ontstond behoefte aan begeleiding in een andere vorm zodat ik dat vertrouwen weer terug kon krijgen.

Op 12-02-2020 werd onze lieve zoon Jan geboren. Nu ligt die kleine boef naast mij te snurken en gaan mijn gedachten terug naar de fijne tijd rond mijn zwangerschap en zijn geboorte. Deze zwangerschap kwam niet vanzelf, er ging een intens zwangerschapstraject aan vooraf. Ik was vaak voor controles in het ziekenhuis en leefde met het idee dat zwanger worden en zwanger zijn, niet zonder ziekenhuisbezoeken bestaat. Het vertrouwen in mijn eigen lichaam was ik door dat traject behoorlijk kwijt geraak. Toen ze in het ziekenhuis vroegen waar ik wilde bevallen zei ik zonder veel nadenken, ‘hier’. En dat begon toch ergens aan mij te knagen. Want waarom zou ik geen ontspannen zwangerschap of bevalling beleven. Had ik die extra echo’s in het ziekenhuis echt nodig omdat ik in een traject had gezeten? Er ontstond behoefte aan begeleiding in een andere vorm zodat ik dat vertrouwen weer terug kon krijgen. Ik kwam op het pad van kleinschalige verloskundige praktijken terecht, waar veel aandacht is voor het natuurlijke verloop van de zwangerschap en de bevalling. Dat sprak mij direct aan en zo maakte ik kennis met Frieda Vroedvrouwen.

Er hing een ontspannen en fijne sfeer in de praktijk van Frieda toen we voor de eerste keer binnen wandelden, de thee met koekjes stond klaar. Het is een mooie warme ruimte met persoonlijke foto’s aan de muur. Annick nam de tijd voor de eerste kennismaking en wij voelden ons meteen thuis. De gesprekken kwamen gemakkelijk op gang, hier kon ik ontspannen en ook mijn angsten bespreekbaar maken. Frieda biedt een-op-een zorg aan, dat betekende dat wij vrijwel zeker wisten dat Annick of Kathrin bij de bevalling aanwezig zou zijn. Die persoonlijke warme benadering zorgt voor een hechte vertrouwensband en dat vonden wij belangrijk als je samen zo’n intiem moment van een bevalling gaat beleven. De afspraken voor de extra controles in het ziekenhuis had ik inmiddels afgezegd. Even geen witte jassen in kale ruimtes, waar telkens iemand anders de controle uitvoert. Alleen de warme handen van Annick die heel lief vroeg of ze mijn buik aan mocht raken. Dan luisterden we naar het hartje van Jan en schopte de boef tegen de doppler om te laten weten dat hij er echt wel was, dan wisten wij genoeg. De zwangerschapscontrole werd voor ons weer een moment om naar uit te kijken. Wij volgden ook samen de geboortecursus die door Annick en Kathrin werd gegeven. Hierdoor kregen we een realistisch beeld van de natuurlijke processen die zich afspelen tijdens de zwangerschap, de bevalling en ook de periode erna. We leerden ademhalingstechnieken en oefeningen om te ontspannen en Henning kreeg tips om mij te ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Deze cursus en de gesprekken met Annick en Kathrin hebben mij enorm geholpen om er weer op te vertrouwen dat het lichaam precies weet wat het moet doen. Ik kon daardoor de controle wat meer loslaten.

In de ochtend voor de bevalling scheen de zon heerlijk in de woonkamer. De weeën hadden mij de nacht ervoor al geplaagd. Ik rolde mijn matje uit en ontspande op muziek. Toen de weeën regelmatiger werden kwam Annick ons ondersteunen. In mijn geboorteplan stond dat ik in het geboortecentrum in bad wilde bevallen, daar was de medische zorg eventueel dichtbij, maar die rit is er uiteindelijk nooit van gekomen. Een thuisbevalling vond ik spannend, maar op deze dag twijfelde ik geen moment. Annick voelde goed aan wat wij nodig hadden en gaf ons tegelijkertijd de ruimte, wat wij heel prettig vonden. In deze situatie voelde ik mij geborgen en kon ik mij overgeven aan alle processen die zich in mijn lichaam afspeelden zonder gestoord te worden. De aanloop naar de bevalling duurde langer dan verwacht maar er was geen paniek, iedereen bleef rustig en vol vertrouwen. Henning loodste mij door alles heen, hij was een enorme steun voor mij. Ik mocht aan hem hangen, hij moedigde mij lief aan, masseerde mijn benen en ving aan het einde van de rit onze lieve zoon Jan op. De geboorte verliep zo rustig en liefdevol, ik zag het allemaal gebeuren, wat een bijzonder mooi moment. Annick bleef nog een paar uur voor de nazorg en hielp Jan en mij op weg met de borstvoeding. Om 02:00 uur lag het kersverse gezin samen in bed, we hadden het niet anders willen doen. Wat een geluk dat wij in deze bijzondere periode ons konden aansluiten bij Frieda Vroedvrouwen. Het was precies wat we nodig hadden en meer dan verwacht, om ontspannen en vol vertrouwen deze zwangerschap in te gaan. Wij denken dan ook vaak met warme gevoelens aan lieve Annick en Kathrin terug.

 

Heel veel dank en liefs, 

Loeske, Henning en Jan