Geboorteverhalen

Thuisbevalling- Dat nóóit (… dacht ik als pappa!)
Op maandag nacht 4 augustus 2020 loop ik om 04.00 uur met de verloskundige Annick naar haar auto. De heldere nacht en frisse lucht voelt goed aan. Bij het bedanken van alles wat Annick die avond en het gehele voortraject voor ons heeft betekend, antwoord zij in de meest oprechte, pure vorm “het was mij een eer om er vanavond bij te mogen zijn”. Nou Annick en Kathrin, wat hebben wíj ons vereerd gevoeld om met bij jullie als verloskundige aangesloten te zijn geweest! Het was een bijzonder traject, met een prachtige ontknoping waarbij wij (Hanneke) thuis onder begeleiding van Annick even tevoren om 01.35 uur het leven schonken aan onze prachtzoon Manelin.

De avond ervoor, 3 augustus om 17.58 uur markeert niet alleen het tijdstip voor volle maan, maar ook de start van Hanneke’s weeën. Het was een bevalling volgens het boekje. In een straf tempo en nog in de vliezen kwam onze prins (= de Perzische naam voor Manelin) 7,5 uur later ter wereld. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik altijd een beetje huiverig ben geweest voor thuisbevallingen. In dat opzicht ben ik gewoon praktisch ingericht, en zeker bij de bevalling van een eerste wil je gewoon geen risico’s lopen en dus in het ziekenhuis bevallen waar alles binnen handbereik is ingeval het mis mocht gaan. Hanneke zat echter op de koers van thuisbevallingen. Menig man zal beamen, dat je je partner tijdens de zwangerschap niet teveel moet tegenspreken als zij ergens een sterk gevoel of intuïtie bij heeft, zeker niet op het moment dat de hormonen hoogtij vieren.

Wat ik zelf prettig vond, is dat Kathrin (onze vaste verloskundige) nooit sturend is geweest richting thuisbevalling en ons altijd op een goede manier heeft geïnformeerd wat de opties zijn en de voor-en nadelen vanuit hun ervaring. Het mooie is dat je eigenlijk geen keuze hoeft te maken. Als ik één ding geleerd heb, is dat een natuurlijke bevalling zich niet laat plannen. En je hebt het niet in de hand. Wel kun je je goed voorbereiden op beide scenario’s. Niets staat ook vast en op het laatste moment kun je de koers nog wijzigen. Persoonlijk ben ik wel volledig omgeslagen naar thuisbevalling. Ik was positief verrast hoeveel medische apparatuur Frieda “on duty” bij een thuisbevalling bij zich heeft om medische zorg en eerste hulp (indien nodig) te kunnen verlenen bij zowel vrouw als baby. Daarnaast hebben Kathrin en Annick zeer veel ervaring met thuisbevallingen. En in geval van nood is een ziekenwagen binnen 10 minuten beschikbaar.

Het voornaamste argument, dat mij ook over de streep heen heeft getrokken, is dat Hanneke zich graag in een vertrouwde omgeving in een veilig voelende sfeer wilden begeven om een van de grootste gebeurtenissen in haar leven ontspannen te kunnen volbrengen. In dat opzicht ben ik een bevalling in de loop der tijd ook veel meer gaan zien als een “beleving”, waarbij comfort en omstandigheden rondom de bevalling bepalend kunnen zijn voor het verloop. Thuis is in dat opzicht een logische, vertrouwde keuze, alwaar zij zich vrij kan bewegen, de tijd mag nemen (tijdens maar ook na de bevalling) en niet aan teveel protocollen vastzit. Maar het vertrouwen dat Annick/ Kathrin haar/ ons heeft gegeven, is mogelijk nog belangrijker geweest. Het (zelf)vertrouwen dat zij aan Hanneke hebben gegeven. Dat zij dit kan! Dat uit extreme pijn ook (oer)kracht gehaald kan worden. Dat zij er het volste vertrouwen in hadden en dat ook overbrachten, dat dit een goede bevalling zou gaan worden.

Het vertrouwen zat hem ook in de voorbereiding op wat ons te wachten zou staan tijdens de bevalling. De bevalcursus, die wij beide met veel plezier gevolgd hebben, heeft hier ook zo positief aan bijgedragen. Door de kleinschaligheid kan Frieda een hele persoonlijke benadering bieden. Ze leren je echt kennen. En bij wijze van uitzondering (want laten we eerlijk zijn, alle aandacht gaat uit naar de vrouw en het (ongeboren) kind, werd ook altijd met belangstelling gevraagd hoe het met de vader gaat. Ik kan niet ontkennen, hier toch wel gevoelig voor te zijn geweest. Tijdens de consults nemen ze echt de tijd voor je. En ook na de bevalling trouwens. Annick is nog ruim 2,5 uur bij ons thuis gebleven na de bevalling, en dat terwijl die volgende dag haar agenda vanaf 9 uur volstond met consults. Alle tijd werd genomen om ruimte te bieden voor de eerste, zo belangrijke, binding tussen kind en zowel moeder en vader middels buik tot buik contact, de borstvoeding etc. Zo ontspannen, kalm en vredig. Zoveel liefde en passie voor het vak stralen Annick en Kathrin uit. Wij zijn zo ontzettend blij, dat we voor Frieda Vroedvrouwen zijn gegaan. Bedankt voor de ontzettend fijne begeleiding!


Veel liefs,
Hanneke, Alexander en Manelin