Onze werk­wijze

Tijd en aandacht

Frieda Vroedvrouwen bestaat uit twee bevlogen en ervaren verloskundigen die elk hun eigen vrouwen begeleiden tijdens de zwangerschap, de geboorte en de kraamtijd. Deze vorm van zorg wordt ook wel ‘caseload verloskunde’ genoemd. We begeleiden elk drie tot vijf vrouwen per maand. Hierdoor kunnen we extra tijd en aandacht geven om jou en je partner te leren kennen en om op maat gemaakte zorg te bieden.

Kleinschaligheid

In onze spreekuren nemen we ruim de tijd om je vragen te beantwoorden en klachten te bespreken, en om hierop een behandeling af te stemmen. Door de kleinschaligheid en de continuïteit van onze zorg is de kans op complicaties lager, verwijzing naar het ziekenhuis kleiner en de kans op een spontane, natuurlijke bevalling hoger.

Intakegesprek

Alles begint bij ons met een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarbij we graag luisteren naar de behoeften en wensen die je hebt. Mocht je voor Frieda kiezen, dan nodigen we je uit voor een intakegesprek en begeleiden we je vervolgens gedurende het hele proces, hoe de geboorte ook verloopt. Bij een medische indicatie, wanneer de gynaecoloog de zorg overneemt gaan we mee naar het ziekenhuis om er als verloskundige in de rol van een baringscoach voor jou en je partner te zijn.

Begeleiding

Hieronder vind je een samenvatting van onze begeleiding:

  • Vrijblijvend kennismakingsgesprek van 1 uur voor je in zorg komt. Afhankelijk hiervan kan je besluiten of je verder met Frieda in zee wilt.
  • Tijdens het spreekuur nemen wij ruim de tijd. Consulten duren tussen de 30 minuten en 60 minuten (normaal 10-15 min.).
  • Je ziet tijdens de hele zwangerschap, de bevalling én het kraambed dezelfde vroedvrouw.
  • Je leert de andere vroedvrouw tijdens de zwangerschap kennen, omdat ze de achterwacht (invalster bij ziekte, vakantie, scholing) is voor jouw vroedvrouw.
  • Wij werken vanuit een holistische en natuurlijke visie op zwangerschap, geboorte en ouderschap.
  • Het bevorderen en behouden van gezondheid onder andere door integreren van massages en complementaire geneeswijzen.
  • ‘Doulazorg’ tijdens de bevalling. Dat wil zeggen dat we bij je zijn vanaf het moment dat jij dit fijn vindt tot na de geboorte van jullie kind, ongeacht de plaats en verloop van de bevalling. Wij zijn uitgebreid bijgeschoold in begeleiding rond de bevalling.
  • Uitgebreide kraambedbezoeken met aandacht voor lichamelijk herstel, emotionele balans en het bevorderen van een veilige hechting.

BIG en KNOV

Wij zijn beiden BIG geregistreerd en staan ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNOV, waarvan we tevens lid zijn.

Samenwerking

Bloedonderzoeken worden deels op de praktijk geprikt of bij medisch diagnostisch centrum STAR. Voor medische consulten of een overdracht naar een gynaecoloog werken wij samen met alle ziekenhuizen in Rotterdam. Voor echo’s verwijzen wij naar het echocentrum in de omgeving.

Heb je een klacht?

Het kan zijn dat je tijdens of na afloop van de zorg een klacht hebt over. Hopelijk kennen we elkaar dan zo goed dat we dat gewoon kunnen bespreken, want wij staan er altijd voor open om met kritische blik naar onszelf te kijken en onszelf en onze kunde te blijven verbeteren. Als je dit echt liever niet met ons of onze collega’s bespreekt of je wilt graag een onafhankelijke mening, dan kun je terecht bij de Klachtenfunctionaris van de CBKZ. Deze functionaris helpt je dan verder. Zich uitspreken over medische aansprakelijkheid of schadevergoeding hoort niet tot hun takenpakket.

Zie de CBKZ website voor de verschillende contactmogelijkheden:

CBKZ – Centraal Bureau Klachtenmanagement in de Zorg
Molenstraat 30
4201 CX Gorinchem
0183 68 28 29
info@cbkz.nl